Wednesday, 5 September 2012

ERTI KATA CINTAselalu kita dengar bahawa cinta selepas kawin itu lebih indah berbanding bercinta dahulu selama bertahun-tahun kononnya nak kenal hati budi dahulu baru kahwin... ada rasionalnya juga perkara ini... ya, mungkin kita berkenalan dengan seseorang, yang mungkin pada ketika itu, mungkin dia tidak menjadi diri nya yang sebenar.. lebih tepat lagi, dia hanya berpura- pura baik di hadapan kita, tetapi selepas berkahwin lain pula jadi nya...

berdasarkan pemerhatian saya terhadap orang di sekeliling saya, memang  tak dinafikan bahawa perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa itu lebih berkekalan dan lebih bahagia berbanding perkahwinan atas dasar cinta yang telah dipupuk sejak bertahun-tahun.

semasa bercinta dulu, segala-galanya indah, selepas kahwin, ALLAH sahaja lah yang tahu..

tapi memang tak dinafikan ada juga perkahwinan atas dasar cinta berkekalan, dan ada juga perkahwinan yang ditentukan oleh ibu bapa tidak begitu bahagia..

tapi segala- galanya ini bergantug kepada niat dan matlamat kita.. 
segala-galanya bergantung pada diri kita sendiri.. kita tidak boleh menyalahkan ibu bapa kerana pilihan mereka, tetapi kita perlu lihat kembali diri kita di mana silap nya.. 
mungkin kita tidak memberikan peluang untuk bahagia itu kepada diri kita bersama-sama seseorang yang telah di takdirkan untuk diri kita..

renung-renungkan dan selamat beramal....

No comments:

Post a Comment